Otkriven novi ,,organ“ u ljudskom telu (VIDEO)

Printscreen/Youtube
Holandski naučnici sasvim slučajno su došli do otkrića koje ih je ostavilo u čudu – pronašli su do sada nepoznat organ u ljudskom telu.

Radi se o „novom“ skupu pljuvačnih žlezda u glavi koje, nekako, do sada nisu bile primećene, javlja „Science alert“.

Ovaj „novi“ organ otkrili su holandski lekari dok su naprednim skenerom pregledali pacijente s rakom prostate. Ovaj skener funkcioniše tako da uz pomoć ubrizgane radioaktivne glukoze lakše uočava tumore u telu, prenosi Blic.

Ali, u ovom slučaju skener je uočio nešto sasvim drugo, skup žlezda u području nazofarinksa.

„Ljudi imaju tri grupe velikih pljuvačnih žlezda, ali ne u tom području glave. Zamislite koliko smo se iznenadili kad smo ovo videli“, rekao je onkolog Vauter Vogel iz holandskog instituta za tumore.

Žlezde proizvode pljuvačku koja je potrebna za funkcionisanje našeg probavnog sistema. Osim tri velike žlezde, postoji i čitav niz onih sićušnih, koje se ne vide golim okom.

Zbog toga još više čudi što je ova nova žlezda pronađena tek sada jer se ne radi o sićušnim žlezdama već, kako se sada čini, o četvrtom paru velikih žlezda. Smeštene su iza nosa, iznad nepca, blizu središta lobanje, a specijalnim skenerom su uočene kod svih 100 ispitanih pacijenata.

Zbog njihove pozicije iznad torus tubariusa, nazvali su ih tubarialne žlezde.

Mnogi se pitaju kako je moguće da ove žlezde nisu dosad uočene, stručnjaci kažu kako razlog možda leži u njihovom nepristupačnom položaju i činjenici da ih je tek nova CT tehnologija otkrila.

 

Autor: Blic