Osumnjičeni za ubistvo predsednika Haitija obučavani u SAD

Pixabay
Oglas

Neki od osumnjičenih kolumbijskih plaćenika, koji su sada u zatvoru zbog sumnje da su ubili predsednika Haitija Žovanela Moiza, učestvovali su u američkim vojnim obukama i treninzima, rekao je za Glas Amerike portparol Pentagona.

„Istraga o tome traje, nećemo u ovom momentu davati više detalja“, rekao je za Vašington post pukovnik Ken Hofman.

Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine.

Šef policije Haitija Leon Šarl kazao je da je uhapšeno 18 Kolumbijaca u vezi sa ubistvom predsednika.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da ne želi vojno da se meša u situaciju na Haitiju, ali da će SAD poslati vojnike kako bi čuvali ambasadu. Zvaničnii sa Haitija zatražili su da amerićki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtev upućen je i UN.

Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući 7. jula, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju.

Huan Gonzales, član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, koji je obišao Port o Prens posle likvidacije, za Glas Amerike je otkrio kako SAD pomažu u istrazi.

„Za sada su na terenu osmorica agenata FBI. Tu su i predstavnici Sekretarijta za unutrašnju bezbednost, koji pomažu da se otkrije oružje, pronađu mobilni telefoni, sve što je potrebno da se potpuno razotkrije ko je odgovoran za ubistvo“.

Haićanska policija za sada je uhapsila dvojicu Amerikanaca poreklom sa Haitija, a Gonzales kaže da su SAD spremne da im sude ako su krivi. Dodaje da u istrazi sarađuje i policija sa Floride, odakle su dvojica Amerikanaca.

Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Marta Lusija Ramirez je rekla da kolumbijska vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.

Šef obezbeđenja predsedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostaće u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi, rekao je šef policije.

Dodao je da se trenutno ispituje 23 osumnjičenih – dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.

(Tanjug)

Previous articleBravo MIlice! – Mandićeva u FINALU, još jedan medalja za Srbiju obezbeđena!
Next articleSrbin uhapšen u Mađarskoj zbog krijumčarenja migranata