OŠTRA KONFERENCIJA VUČIĆA: Zapad i Priština NAPAD planirali 1. oktobra, najveća podrška Kosovu Britanija i Nemačka

@ATAImages
Oglas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti zbog novih ucena međunarodne zajednice po pitanju Kosova i Metohije, kao i odluke lažne države da ukine srpska dokumenta i tablice na teritoriji južne pokrajine.

Predsednik je rekao da je nastupila potpuna promena situacije na Zapadnom Balkanu, u našoj zemlji i posebno na Kosovu i Metohiji.

– Mi smo uvek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu bili spremni za suštinski razgovor a imaju podršku zapadnih sila – kazao je on povodom pritisaka sa Zapada i pritisaka iz lažne države.

Oni su u potpunosti podržani od strane pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i ostalih zemalja Kvinte, rekao je Vučić.

– Doneli su dve odluke u svojim privremenim institucijama. Jedna je o zabrani ličnih karti na ulasku u pokrajinu, a druga odluka je ima samo jedan cilj, a to je da potpuno proteraju Srbe sa severa Kosova, da se napravi jedna nova Oluja. Oni godinama vode kampanju kako bi naterali Srbe da prihvate njihove tablice. Oni će da im dele letke, pamflte kao što se radilo u Drugom svetskom ratu dok su nas ubeđivali da smo slobodni kad nas okupiraju. Ako ih ne ubede onda će otimati i tablice i vozila – rekao je on.

Predsednik kaže da vlasti lažne države računaju na to da će Srbi da napuste sever, i da Srbija godinama trpi laži i sa Zapada i iz Prištine.

– Nije mi problem da to u lice kažem svima njima. Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni. Navešću nekoliko primera. Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja – rekao je Vučić.

On podseća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde zbog glupih pitanja na kojima su tadašnje vlasti insistirale.

– Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da zapadna petorka ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idu direktno u zatvor – zapitao je predsednik.

Vučić je dodao da su potom rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTU, a onda su počeli da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever Kosova.

– Pa su se onda setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada. Pred izbore su govorili: „Ne brinite, mi radimo na tome“. Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno, i da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve večeras saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š – rekao je on.

@ATAImages

Predsednik kaže da kada se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.

– Tom rezolucijom se predviđa i povrata srpskih snaga na Kosovo. A sada da pitam kada će to da bude. Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna – dodao je on.

Vučić je dodao i da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na zemlje Kvinte.

– Imate bezbroj primera u kojima misle da mogu da nas ponižavaju. Ja sam rešio samo da kažem ok je, trpim i slušam laži deset godina praveći se da sam gluplji nego što jesam. Ali ne mogu više da trpim to što mislite da ste pametniji. U redu, sada sprovodite golu silu, pa da vidimo koliko će to moći tako. Samo da znate da niste toliko pametni, a pogotovo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi – rekao je on.

– Znate, oni kažu da je Kosovo za njih nezavisna država. A ja pitam gde to piše, u kom aktu UN. Što ne ukinete dijalog i ne sprovedete teror do kraja, i završite posao. A koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje. Kada Albanci nešto traže to je pravo na samoopredeljenje, a kada Srbi traže to je onda separatizam. I sada čekam ove koji će da krenu da pričaju da ja ovo pričam po ruskom nalogu, i koji su se najeli bunika pa su vikali da ćemo da napadamo zemlje u regionu. Ajde prestanite – rekao je Vučić.

On ističe da su tehnički detalji oko tablica potpuno nevažni, već da je suština u tome da Zapad sebi dozvoljava sve što im padne na pamet, i da tvrde da je sve što oni kažu zasnovano „na pravu“, iako nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

– Jel mislite da brinem kako ćete da reagujete, nakon što ste čuli kako „mali Putin“ govori o vama. Baš me briga. Izazivate krizu za krizom, sad se već u vazduhu držimo, a vi mislite da još treba da nas gurate. Nemamo kud više. Tako da biće interesantno i leto i jesen, a ja ih molim, ne ovoga koji je možda lud ili ne, već ove koji mu diriguju. Mene dirigentni zanimaju, a ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo samo spuste. Da poštuju prava onih koje su već ubijali, pa se nadam da im ne pada na pamet da to ponavljaju – kazao je on.

Predsednik je ponovio da mi više nemamo kuda, i da deset godina niko ne teži kompromisu osim Beograda, već da svi samo zahtevaju poniženje Srbije.

– Niko ništa ne nudi. Traže među Srbima ko će da ide protiv svog naroda na Kosovu i Metohiji, i uvek su nalazili samo pojedince. Da naglasim, naš odgovor biće trezven, ali ubitačan i istinit. Mi vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molim da ne otimaju imovinu našem narodu, i da ne pokušavaju da ih proteraju. Molimo te moćne i silne. I verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće – ističe Vučić.

On je dodao i da mu je ovo najoštrija konferencija za novinare ikada, ali da se ispraznio i sa osmehom je održao.

– Sa ovom konferencijom sam baš ušao u istoriju pošto sam im sve rekao. A ja sada idem da nastavim ovaj lep razgovor sa Lajčakom – dodao je on.

Predsednik je tokom odgovaranja na pitanja novinara još jednom zamolio da niko ne napada Srbe na Kosovu.

– Kurti sanja da je on novi Zelenski, nekad sanja da je Hegel. NJegove gluposti me ne zanimaju. Ne brine mene on, nego oni koji ga u sve guraju. Moja poruka je njima upućena. On je mali kalibar u svakom smislu – kazao je Vučić.

On kaže da u slučaju ako ništa od ovoga što je večeras pričao ne bude usvojeno, ne misli da mi imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine.

– Mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe. A da dopustimo nove „Oluje“ i „Bljesak“, to sam rekao još pre osam godina, taj film nećete gledati. Svi treba da budemo zabrinuti, stvari se samo pogoršavaju. Oni pokušavaju da završe kosovski problem, da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova. DNR, LNR, Krim, Herson… Može im se. Ako mi vi kažete da postoji neka bolja ideja i da treba da ćutimo, ja neću da ćutim. Vlada će uskoro biti formirana, pa oni mogu da ćute i da donesu drugačiju odluku. I Skupština isto. Ja neću da se pravim da je sve u skladu sa međunarodnim pravom. Bolje mi je da me nema – kazao je predsednik.

Vučić je na kraju obraćanja rekao da je ovo upozoravajuća molba, pošto ne zna šta bi drugo učinio.

– Zaustavite se ljudi. I samo da vam kažem, imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova, i čekam da krenu da se učlane u međunarodne organizacije i institucije, pa ćemo to da vam pokažemo. I nastavićemo svoj posao. Nećemo im olakštavati ama baš ništa, zato što tražimo pošten odnos. Nećemo da dozvolimo primoravanje Srbije i bacanje niz liticu – zaključio je predsednik Vučić.

android aplikacija
Previous articlePoznata satnica Arsenal festa 12, očekuje se rekordna poseta!
Next articleZABRINJAVAJUĆI PODACI U BAČKOJ: Registrovano 528 zavisnika od droge