Organska poljoprivreda u Kisaču

Pixabay
Oglas

Poljoprivredno gazdinstvo Vozarovih iz Kisača decenijama je u organskoj proizvodnji povrća i među prvima je počelo da se bavi tim održivim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Kažu da proizvodnja hrane po organskim principima zahteva dosta rada ali da ima isplativosti. Uz to Vozarovi ističu značaj podsticajne podrške Ministarstava poljoprivrede, resornog Sekretarijata kao i grada Novog Sada.

Organska proizvodnja na poljoprivrednom gazdinstvu Vozarovih iz Kisača odvija se na 14 hektara na kojima proizvode najraznovrsnije povrtarske kulture poštujući pravila gajenja biljaka u tom održivom sistemu proizvodnje a deo površina zauzimaju i ratarske biljne vrste. Vladimir Vozar kaže da se u organskoj proizvodnji moraju ispoštovati standardi i proizvodnja mora biti sertifikovana.

„Hemija ne postoji možete biohemiju koristiti, možete bakar , neke aminokiseline što štite biljke““, kaže Vladimir Vozar.

Vozarovi ukazuju na značaj podsticajne podrške od strane nadležnih institucija bez kojih bi kako ističu teško mogli bolje poslovati .

„Ja sam konkurisao ove godine za nov plug jer moj ima 21 godinu već je zreo za penziju i treba noviji da bude obrtač da može kvalitetnije da radi .Što se tiče grada Novog Sada već 10 godina nas prati ,pomažu nam finansijski kod nabavke sistema kap po kap ,zemljšta , organskih semena“, dodaje Vladimir.

Vladimiru u poslu pomaže supruga Danijela ,koja kaže da među mladima postoji interesovanje za bavljenjem organskom proizvodnjom

„Kažem mladima da u organskoj proizvodnji ima dosta posla i da moraju da rade i da ako se ne potrude od proizvodnje onda nema ništa“, rekla je ona.

Vozarovi već godinama uspešno plasiraju organsko povrće sa gazdinstva , na pijacama u specijalizovanim radnjama i u većim marketima.

(rtv.rs)
android aplikacija
Previous articleTeška nezgoda kod Dobanovca (VIDEO)
Next articleNovi red vožnje: Sokolom 64 puta dnevno iz Novog Sada i Beograda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here