Orban: Pakt protiv Rusije nazvao suludom samoubilačkom misijom

Copyright: © ATA Images, all rights reserved
Oglas

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije.

I to upozoravaju da će dugotrajni sukob izazvati ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, piše Fajnenšel tajms.

„Brzi prekid vatre je jedina šansa Evrope da izbegne recesiju“, rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistiraće na brzom okončanju sukoba u narednih nekoliko meseci.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve u EU i izaziva frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog oklevanja da prekine sve veze sa Rusijom i pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

„Mađarska ne želi da stvara probleme, ali…“

Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni da se bore protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, što kontinent uvlači u krizu“, rekao je Balaž Orban, upozoravajući da bi trebalo da napuste strategiju.

„Oni žele rat i veruju da mogu da pobede Putina, mogu da okupiraju Kremlj i to im je cilj“, rekao je Orban.

„Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uobičajeno mišljenje. Ali kladio bih se da će izgledati za četiri meseca… da će se pojaviti više racionalnosti“, rekao je on.

„Mađarska ne želi da pravi probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom ne gledajući realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti poverenje ljudi. Zastrašujuće je da nema iskrenih razgovora o trenutnoj situaciji. Naši glavni ciljevi u naredni meseci bi trebalo da budu pregovori i prekid vatre“, zaključio je on.

(index.rs)
android aplikacija
Previous articleIznenađujući razlog zbog kojeg možda imate višak kilograma
Next articlePorodična tragedija u Vršcu: Mladi policajac slučajno ubio oca iz pištolja