Oluja zločin koji traje – Dan kada je srpski narod stradao

4.8.1995.godine dan kada su udružene snage hrvatske vojske, hrvatskog vijeća obrane i armije BiH, uz podršku NATO alijanse izvršile vojnu akciju Oluja, te etnički očistile srpski narod u Krajini.

Oluja je praktično počela u jesen 1994.godine opštom ofanzivom na zapad Republike Srpske, međutim srpske snage su odolevale, čak i zauzele Bihać, pa morale da se povuku. Međutim u tri navrata nestankom srpskih jedinica sa položaja , prvo je neprijatelj osvajao teritoriju, a potom i samo Grahovo i Glamoč, te ušao u zaleđe Knina, glavnog grada Republike Srpske Krajine.

Ono što je takođe zanimljivo da u toj situaciji kada je neprijatelj, sa druge strane Dinare, Alan postaje jako bitan da se Knin ne nađe u obruču. I tog prvog dana samo su na Alanu Hrvati napredovali, razbijeni su i na Petrinji i kod Drniša i kod Gline. Međutim na Alanu je ostavljena rupa, padom Alana Knin se našao u obruču, te je krenula evakuacija i panika. Posle je general Mrkšić rekao da je taktički nadmudren, da je zato ostao otvoren Alan.

Naravno verovatno je u pitanju dogovor da se sve brzo završi, da ne reaguju Republika Srpska i Savezna Republika Jugoslavija, kao što su se i obavezala. Naravno i da nije bilo dogovora, zbog odnosa u broju snaga, sa Bihaćem koji uzima dubinu odbrane, sama Krajina bez Republike Srpske i Srbije nebi izdržala duže od nekoliko nedelja. Međutim da ne ulazimo u analizu događaja nego da se posvetimo posledicama. Srpski narod je praktično istrebljen na prostoru gde je živeo vekovima. Završen je posao koji je pokrenut još u 19.veku ideologijom Ante Starčevića. Oluja je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, verovatno i najveći zločin, bar u Evropi.

Za njega niko nije osuđen, a dan pada Knina 5.avgust je nacionalni praznik i neradni dan u Hrvatskoj. Krajina je danas pusta teritorija, koja ni toj Hrvatskoj nije potrebna u ekonomskom smislu. Haški tribunal je oslobodio sve Hrvate osumnjičene za Oluju, ubijanje civila i etničko čišćenje, zaštićenih zona ujedinjenih nacija.

Autor: Vojvodina Info/ Borisav Đondović