Ogromne pijavice jurile ka obali Ulcinja (VIDEO)

Foto screenshot

Na društvenim mrežama kruži snimak pijavice na moru kod Ulcinja u Crnoj Gori.

Pijavica se pojavila na nekih 5-6 milja iznad Krša od Đerana što je bilo dovoljno da se građani uznemire, neki čak i uplaše. Sam prizor je trajao oko 10 minuta.

Iako traje kratko, pijavica može da nanese veliku štetu. Kako i ne bi, kada se pijavica smatra manjim tornadom!

Šta je to pijavica?

Pijavica je atmosferski vrtlog manjeg razmera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa. Može nastati iznad vodene površine (vodena, ili ako nastane nad morem, morska pijavica) ili nad kopnom. Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad pređe s vodene površine nad kopno valja smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smeru.

Često se može videti više morskih pijavica istovremeno. Lomljiva cijev pijavice levkastog je oblika i je često nagnuta. Proteže se od oblaka do morske površine. Promera je od dvadesetak do stotinu metara. Donji deo (svega nekoliko metara visine) sastoji se od usisane morske vode, a gornji od kapljica nastalih kondenzacijom pri dizanju vlažnog vazduha.

Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali nekada mogu trajati i preko sat vremena. Brzine kojima zrak kruži oko područja sniženog vazdušnog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima. Pijavica silno uzburkava morsku vodu te može potopiti čamce. Pređe li na kopno, duž uske putanje kojom prolazi, može nanieti veliku štetu drveću, građevinama, vozilima i drugim predmetima.

izvor: Novosti.rs/Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here