Oglasila se SZO povodom novog soja korona virusa – Ovo su uputstva

Pixabay
Oglas

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika verovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

– Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije – rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća “potencijalnog daljeg širenja” mutacija “visoka” na globalnom nivou.

Prva preporuka državama članicama te organizacije je da prilagode “mere međunarodnih putovanja”, navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

– Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet – dodaje Svetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika verovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

– U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovida-19, što bi moglo da ima i ozbiljne posledice. Procenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida-19 vrlo visok – dodaje se u saopštenju.

(nsuzivo.rs/alo.rs)

Patrijarh Porfirije pozvao na mir: Čuvajmo jedni druge

android aplikacija
Previous articleIndija najavila zabranu svih kriptovaluta osim državne
Next articleZašto se javlja nekontrolisanja žudnja za slatkišima