Odluka Interpola razočarala SAD i Britaniju

Odluka Interpola
Foto: revistacicpc.com

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je SAD razočarala odluka Interpola da Kosovo neće postati član te organizacije.

„To je razočaravajuće za nas, ali to je odluka Interpola“, rekao je Skot beogradskim novinarima.

„Koliko sam razumeo, više zemalja je glasalo za Kosovo, nego protiv, ali zbog pravila Interpola to nije prihvaćeno. To znači da će biti još teže za Kosovo da vidi liste Interpola, već će to moći preko UNMIK-a“, rekao je Skot.

Komentarišući saopštenje Ambasade SAD u Prištini, da je odluka plod kampanje pritiska Srbije, Skot kaže da je diplomatija u međunarodnim organizacijama uvek bitka među različitim pogledima.

„Srbija ima svoj pogled, borila se za svoj pogled i to cenim“, rekao je Skot.

I Ambasada Velike Britanije je razočarana. „Kosovo je naporno radilo za članstvo u Interpolu“, rekao je.

„Članstvo Kosova u Interpolu omogućilo bi bolju razmenu informacija između agencija za sprovođenje zakona, posebno u regionu Zapadnog Balkana i unapredilo bi evropsku i globalnu bezbednost“, navela je britanska ambasada u Prištini na svojoj fejsbuk strani.

Ambasada dalje navodi da „organizovani kriminalci lako sarađuju preko granica“ i dodaje da bi se efikasno borili protiv njih, „naši organi za sprovođenje zakona bi trebalo da budu u stanju da urade to isto“.