Od sutra usvajanje novih mera koje će važiti u celoj Srbiji?

Printscreen/RTS
Predložiću sutra obavezno nošenje maski u celoj Srbiji u zatvorenim prostorima, rekla je premijerka Ana Brnabić. Ona je izjavila na konferenciji Kriznog štaba da se u poslednja četiri dana beleži trend smanjenja broja novoobolelih od virusa korona, što nije dovoljan razlog za optimizam kao takav, ali da se nada da će donete mere dati rezultate, te dodala da će predložiti da nošenje maski bude obavezno u zatvorenim prostorima u celoj Srbiji.

„Poslednja četiri dana smo imali trend smanjenja novoobolelih, pozitivnih na Kovid 19, što nije razlog za optimizam kao takav, zavisiće od toga kako budu išli naredni dani, ali se nadam da donete mere dati rezultate“, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Premijerka je istakla da će se u nekoliko narednih dana videti i rezultati protesta, različitih javnih okupljanja, proslava u nekim gradovima… tako da može da se desi da vidimo ponovo porast broja zaraženih.

„Ovo je sada donekle razlog za optimizam, ali važno je da svi poštujemo mere“, podvukla je Brnabić.

Ona je navela da će sutra možda biti održan sastanak Kriznog štaba sa predstavnicima lokalnih samouprava, a njen predlog je da nošenje maski u svim zatvorenim prostorima u celoj Srbiji.

To će, dodala je, zavisiti i od podrške struke, ali ističe da je važno da se, uz trend smanjenja broja obolelih, borimo u svim lokalnim samoupravama jednako, i tamo gde je proglašena vanredna situacija, ali i tamo gde to nije slučaj.

„Ta mera nije ni teška, ni komplikovana, a daje rezultate“, konstatovala je Brnabić.

„Nosite maske što češće. Molba je da se ljudi ne okupljaju, jer je to najneodgovornije ponašanje i atak na naš zdravstveni sistem“, rekla je Brnabić novinarima.