Od sutra novo popuštanje mera protiv korone – Evo šta će biti dozvoljeno

Covid19 Srbija

Od 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mera koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja korona virusa u Srbiji.

Krizni štab je, na sednici u sredu, odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, pa će i na sportskim događajima na otvorenom biti dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je tada za Tanjug da je jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mere u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, prenosi Mondo.rs na svom portalu.

Ona je navela da, kada je reč o sportskim događajima i publici, nije brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski dodadaji.

„Preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača“, rekla je Kisić Tepavčevićeva za RTS.

Škole od sutra, 1. juna, do 31. avgusta, mogu da realizuju đačke ekskurzije i nastavu u prirodi.

„Ekskurzije učenika završnih razreda srednje škole ne mogu biti organizovane u inostranstvu, već ekskurzija mora biti na teritoriji Srbije. Tokom ekskurzije je neophodno poštovanje mera bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije“, navodi se u dopisu Ministarstva prosvete direktorima osnovnih i srednjih škola.

Takođe, škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola – i to za svršene osnovce u školi ili u ustanovama kulture i sporta, a za „velike“ maturante moguće je organizovati i u restoranima ili hotelima, ukoliko postoji saglasnost roditelja za to.

Od ponedeljka će biti moguće testiranje na antitela na lični zahtev

Cena testa biće 1.200 dinara a moći da se testiraju na antitela na istim mestima na kojima se vrši testiranje na korona virus, a to su domovi zdravlja i instituti za javno zdravlje.

NOVI SAD: Od 1. juna gradski prevoz po letnjem redu vožnje

(Tanjug/Mondo.rs)