Od sutra doživotne kazne za ubice dece i trudnica

Ilustracija/Pixabay

Izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je parlament usvojio u maju ove godine, od kojih je najznačajnija uvođenje kazne doživotnog zatvora, koja menja postojeću najtežu kaznu 30-40 godina, počinje da se primenjuju od sutra, 1. decembra.

Svakome ko počini neko krivično delo: teško ubistvo, nasilje, dilovanje biće suđeno po strožem zakonu, piše Dnevnik.

Ovu vrstu kazne, čije izvršenje ne može da zastari, sudovi će moći da izriču samo budućim počiniocima najbrutalnijih krivičnih dela, koja budu izvršena počev od pomenutog datuma, ali ne i mlađima od 21 godine.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić u izjavi za Tanjugu je podsetio da je polemika o uvođenju ove krivične sankcije počela još 2015. godine, kada je Ministarstvo pravde prvi put javno predložilo tu kaznu.

Iako je bila kritikovana od strane jednog dela struke, prošle godine Ministarstvo pravde je prihvatilo inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” za uvođenje doživotnog zatvora, koju je podržalo 160.000 građana – rekao je Ilić i dodao da se Izmenama i dopunama Krivičnog zakona ukida kazna od 30 do 40 godina zatvora, jer je menja doživotni zatvor i predviđa se mogućnost uslovnog otpusta posle 27 godina izdržane kazne, sa izuzetkom za pet najbrutalnijih krivičnih dela.

Ta krivična dela su: teško ubistvo deteta, silovanje sa smrtnom posledicom, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnom posledicom, obljuba sa detetom sa smrtnom posledicom, obljuba deteta zloupotrebom položaja sa smrtnom posledicom, ukazao je državni sekretar.

Za ta krivična dela uvedena je zabrana uslovnog otpusta, bez obzira na kaznu koja bude izrečena, bilo da je u pitanju kazna u određenom vremenskom trajanju, bilo da je u pitanju doživotni zatvor.

 

Izvor: Dnevnik.rs