Od Novog Sada do Čačka uskoro za manje od dva sata

Foto: Tanjug (T. Valič)

Lepe vesti nam stižu iz Ministarstva saobraćaja i građevine. Sve je spremno za otvaranje nove deonice auto-puta. Dan pre Svetog Nikole biće otvorena deonica auto-puta Miloš Veliki od Surčina do Obrenovca.

Time će biti izbegnute gužve koje su ranije usporavale uključivanje na novi auto-put iz pravca preko Umke, a time će se značajno smanjiti vožnja do Čačka. Putovanje od Beograda i Novog Sada do Čačka će trajati osetno kraće.

Razdaljina od Novog Sada do Čačka je 211 kilometara. Dok nije pušten novi auto-put, razdaljina se prelazila za  tri do četiri sata u zavisnosti od gužve na putu.

Sada će za nju nakon najnovjih radova trebati manje od dva sata.

Deonica od Surčina do Obrenovca duga je 17,6 kilometara i spremna je za puštenje u saobraćaj. Prema rečima izvođača ostalo je da se izvedu još sitni radovi na detaljima i ulepšavanju saobraćajnice.

Ovaj deo auto-puta ima i dve velike petlje – surčinsku i obrenovačku. Pored petlji tu je i veliki most preko ušća Kolubare u Savu, koji je dug 1.581 metar. Izgradnja mosta je trajala najduže od svih izvođenih radova.

– Taj most je urađen na 27 stubova i sa 33 raspona. U njega je ugrađeno 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona armature. – istakao je Nebojša Pavlović, savetnik u Ministarstvu saobraćaja i građevine.

Prema njegovim rečima, u trasu auto-puta od Surčina do Obrenovca, odnosno u nasip, ugrađeno je više od 2,7 miliona kubika peska i oko 190.000 tona asfalta.

Deonica je podeljena na pet sektora, a podrazumeva i nadvožnjak preko pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje – Surčin i Obrenovac.

Glavni izvođač je kineska korporacija CCCC.

* 18 dana pre roka otvara se put Surčin – Obrenovac
* 17,6 kilometara dugačka deonica
* 1.581 metar dužina mosta preko ušća Kolubare u Savu
* 88 hiljada kubika betona ugrađeno u most
* 120 kilometara ukupno dugačak Miloš veliki

izvor: republika.rs/foto: Tanjug (T. Valič)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here