Od Nove godine NOVA PRAVILA za odlazak u PENZIJU!

penzije
Foto: znanjemdoposla.rs

Po svemu sudeći, od Nove godine dolaze i nova pravila za odlazak u penziju tako da svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – pa će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takode biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

Promene i u ostvarivanju prava na prevremenu penziju

„Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca„, naveo je Stanković.

Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života.

Naredne godine obe granice se pomeraju: Moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci, prenosi RTS, piše na sajtu Mondo.

Stanković savetuje građane koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.