OD DRŽAVE PO 500 EVRA: Pomoć i ovoj kategoriji građana

Pixabay
Rebalansom budžeta, Vlada Srbije pomoći će sa dve minimalne zarade (60.000 dinara) ne samo zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvu i turističkim vodičima, već i samostalnim umetnicima registrovanim pri strukovnim udruženjima, kao što su pevači, muzičari, slikari, glumci ili književnici, koji sami uplaćuju svoje doprinose.

To je juče za „Novosti“ potvrdio i predsednik Saveza sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije (SEMUS) Dragiša Golubović, dodavši da će novčana pomoć od države biti isplaćena jednokratno, u maju.

– Više od godinu dana se borimo da pomognemo našim članovima sa statusom samostalnog muzičkog izvođača, kojih u SEMUS-u ima 441, a onemogućeni su da rade zbog pandemije korone – rekao nam je Golubović. – Za razliku od pevača sa statusom istaknutog umetnika, a u našem udruženju ih je 85, samostalni umetnici nisu prošle godine dobili pomoć u iznosu od 90.000 dinara. Sada će isplata dva minimalca ići iz državnog budžeta ministarstvu kulture, oni će novac proslediti nama, a mi ćemo ga uplatiti na tekuće račune našim članovima po spisku.

Paradoks je da će dve minimalne zarade, kao i prošle godine, dobiti i pevači sa statusom istaknutog umetnika. Među njima su i Snežana Babić Sneki, Beki Bekić, Ivan Milinković, Mira Škorić, Ivan Gavrilović, Nela Bijanić, Maja Marijana, Jelena Broćić… Što se tiče samostalnih umetnika, Golubović naglašava da njihova imena u javnosti nisu poznata, za razliku od istaknutih umetnika.

Detaljnije čitajte OVDE.

 

(Novosti)