Od danas nova pravila na tehničkom pregledu vozila!

Photo by Tim Mossholder on Unsplash
Oglas

Nova pravila za tehnički pregled vozila danas su stupila na snagu, ali će njihova stroga primena biti odložena na dve godine, tako da će vlasnici vozila kojima je skinut katalizator ili DPF filter, kako i ona čiji izduvni gasovi zagađuju više nego što je propisano, moći u tom roku da vrate izduvni sistem vozila u fabričko stanje.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda rekao je ranije Tanjugu da je primena izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila koji podrazumevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila odložena na dve godine, ali da vozači od danas, ipak, treba da obrate pažnju na nova pravila.

On je skrenuo pažnju na potrebu da vlasnici vozila na vreme zakažu tehnički pregled, jer se može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamene starih ovlašćenja novim.

„U narednom šestomesečnom periodu tokom kog će biti izdavana nova ovlašćenja može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske i uslove tehničke opremljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu na vreme preglede“, naglasio je Marinković.

AMSS Ilustracija

Dodao je da je jedna od novina to što će svaki tehnički za početak biti sniman sa dve kamere, tako da će se eventualna oštećenja i nedostaci na automobilima bolje videti nego na fotografijama, što znači da vozači treba da ih otklone.

Marinković je rekao da je vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan da čuva ove snimke i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o tehničkoj ispravnosti vozila.

Naveo je da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda.

„Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložen na dve godine, ali će se ovi parametri meriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se period kada će se i to uzimati u obzir kod ocene tehničke ispravnosti. Dve godine nije tako dug period“, upozorio je Marinković.

Previous articleBRZI ROLAT KOJI SE NE PEČE: Kora s keksom i kremasti fil
Next articleDr Kon: Ne gine nam novi talas