Od danas besplatna podela Dina kartica

SHARE
NBS
Foto: politika.rs
Svi građani koji imaju tekući račun u nekoj od banaka od danas će imati pravo na besplatnu Dina karticu.
vojvodinainfo

banke nisu u obavezi da izdaju Dina karticu klijentima sve dok im ne istekne postojeća kartica koju su dobili od tih banaka.

Građani će na zahtev moći od banke ponovo da dobiju i strane kartice na kojima su imali račun – Vizu ili Masterkard karticu.

Dina kartica može da se koristi i u inostranstvu posredstvom najveće kineske korporacije za finansijske usluge i kartična plaćanja Čajna JunionPej (China UnionPay, CUP) i to u 160 zemalja sveta.

U Srbiji se 97 odsto ukupnih transakcija karticama obavlja  za plaćanja u zemlji, a samo 3 odsto u inostranstvu. Međutim,  za čak 87 odsto tih transakcija celokupna obrada obavlja se u platnim sistemima van Srbije i naše institucije nad tim nemaju nikakav nadzor.

Cilj zakona je, pored veće transparentnosti i nadzora, i snižavanje visokih troškova kartičnih plaćanja odnosno međubankarske naknade koja u našoj zemlji prosečno iznosi oko 1,1 do 1,2 procenta, pa i više od dva procenta.

Prema analizama NBS, trošak bankarskog sektora prema internacionalnim kartičnim sistemima za 2017. godinu iznosi više od 30 miliona evra. To znači da je samo u poslednje tri godine iz naše zemlje izašlo oko 100 miliona evra.

Kada se plaća Dina karticom, za prosečnu transakciju od 1.800 dinara koliko iznosi za srpsko tržište, trošak je 2,16 dinara. On je praktično preko NBS priliv za budžet Srbije. Trenutno, trošak prema dva najveća kartičarska brenda koji se koriste u našoj zemlji za tu istu transakciju je 8,2 odnosno 12 dinara. I to je direktan odliv finansijskih sredstava iz naše zemlje.

Član 9. Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica stupa na snagu 17. avgust, saopštavaju u NBS.

 

Platni sistemi su izuzetno važna finansijska infrastruktura jer obrađuju ogromne iznose tuđih novčanih sredstava i zbog toga se u svakoj uređenoj zemlji sveta oni nadziru i kontroliše se njihov rad.

Udeo kartičnih transakcija u našoj zemlji u ukupnim bezgotovinskim plaćanjima se neprestano povećava. Trenutno iznosi oko 57 odsto. Od toga se 87 odsto transakcija platnim karticama u dinarima u celini realizuje u platnim sistemima izvan.

Izvor: Tanjug

vojvodinainfo