Od Beograda do Bugarske za TRI SATA: Svečano otvaranje Koridora 10

Tanjug/Printscreen

Deonice na „Istočnom kraku Koridora 10“, od Proseka do Crvene Reke, dužine 22,5 kilometara, danas će biti puštene u saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Bugarske Bojka Borisova.

Novoizgrađene deonice su Prosek-Bancarevo (9,4 kilometra), tunel „Bancarevo“ (700 metara) i Bancarevo-Crvena Reka (12,4 kilometra).

Izgradnja „Istočnog kraka Koridora 10“ počela je 2012. godine i koštala 476 miliona evra.

Ceo „Istočni krak Koridora 10“, od Niša do Dimitrovgrada, dužine je 86,9 kilometra i njegovim puštanjem u saobraćaj završena je izgradnja celine „Koridora 10“ kroz Srbiju.

Tom saobraćajnicom od Beograda do granice s Bugarskom kod Dimitrovgrada putovaće se kraće od tri sata.

To je važan tranzitni koridor od Centralne Evrope, preko Turske ka Bliskom Istoku, a povezuje i Nišavski i Pirotski okrug sa 450.000 stanovnika.

Put je važan i za očuvanje Nacionalnog parka „Sićevačka klisura“. Sićevačka klisura za vozače je bila poznata i kao „crna tačka“, mesto gde se desio veliki broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnih ishodom.

Na „Istočnom kraku Koridora 10“, od Niša do Dimitrovgrada je 87 mostova, pet tunela – „Bancarevo“, „Sopot“, „Sarlah“, „Pržojna padina“ i „Progon“, ukupne dužine 2,6 kilometra, i pet saobraćajnih petlji na raskrsnicama u više nivoa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak najavio da se do 1. decembra neće naplaćivati putarina na autoputu Niš-Dimitrovgrad.

 

Izvor: Beta