Od 2020. godine ovo su obavezni sistemi koje morate imati u kolima

auto
Automoto, Foto: Netokracija

Sva nova vozila u EU moraće od 2022.da imaju ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.

Nove tehnologije bi trebalo da smanje broj povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom greškom.

Evropska komisija procenjuje da bi nove sigurnosne mere mogle do 2038. godine da spasu više od 25.000 života i spreče najmanje 140.000 teških povreda.

A ono uključuje i sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti.

auto
Ilustracija, Foto: PC Press

Kako prenosi Hina, evopske institucije su u utorak postigle dogovor o uredbi o opštoj sigurnosti po kojoj će sva nova vozila morati da imaju ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.

Deo novih sigurnosnih karakteristika već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a trebalo bi da postanu obavezne za sve.

Ovo su neki od obaveznih sistema: 

Automobili i kombiji moraće da imaju sistem za zadržavanje u saobraćajnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojaseve koji su poboljšani na temelju testova sudara.

Kamioni i autobusi imaće sisteme za poboljšanje vidljivosti, kao i za uklanjanje „mrtvog ugla“, te sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih učesnika u saobraćaju, posebno pri skretanju kamiona.