Od 1. jula „kovid pasoši“ unutar EU

Image by jacqueline macou from Pixabay

EU Parlament je ubrzao zakonodavne korake za osiguravanje slobodnog kretanja tokom pandemije bolesti COVID-19. Dogovor s Većem usledio je dva meseca nakon što je Komisija predstavila predlog, tako da bi pravila bila na snazi pre početka letnje sezone.

Potvrdom, koja će biti besplatna, a može biti digitalizovana ili papirna, dokazuje se da je nosilac vakcinisan, oporavio se od bolesti ili da je nedavno položio negativan test. Zajednički okvir omogućiće svim državama članicama EU izdavanje potvrda koje će biti interoperabilne, kompatibilne, sigurne i proverljive u celoj Uniji.

Očekuje se da će tokom rasprave u utorak (8. juna) poslanici ponovno istaći potrebu za dostupnim i finansijski pristupačnim testiranjima. Takođe će naglasiti da države članice ne bi trebalo da uvode dodatna ograničenja putovanja nosiocima potvrde, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje, osim ako je to opravdano zbog potreba javnog zdravlja, te će pozvati na brzo uvođenje sistema.

Glasanje o nacrtima zakona održaće se u utorak, a rezultati će biti objavljeni u sredu ujutro. Nakon što uredbe budu usvojene na plenarnoj sednici, Veće će ih morati formalno usvojiti i objaviti u Službenom listu pre nego što se počnu primenjivati od 1. jula.

Hrvatska prva uvela covid pasoše

Hrvatska je prva implementirala covid pasoše, a do sada ih je već izdato preko 40.000. Na graničnim prelazima sve odlično funkcioniše, tako da nema bilo kakvih zastoja zbog provere istih. Takođe, i dalje se stranim turistima preporučuje ispunjavanje obrasca tj. prijave putem stranice Enter Croatia, kako bi brže prošli granicu, a na kojoj je i posebna obeležena žuta traka za goste koji su se prijavili putem Enter Croatia.