Očekuje se smanjen prinos uljane repice zbog padavina

Podrška
Ove godine je žetva uljane repice počela ranije nego inače. Mežutim, ratare u poslu stalno prekida kiša. To će se neminovno odraziti na prinos zbog poleglih useva, kao i ispucalih mahuna.

Žarko Vlainić, poljoprivrednik iz Aleksa Šantić završio je žetvu uljane repice. U njive je ušao čim su se dovoljno prosušile da su kombajni mogli ući u repicu.

„Bile su obilne padavine i uljana repica je dosta ispucala, kako koja sorta. Dosta je bilo polegnuća, vlage su bile različite tako da je jako teško bilo za skidanje“, kaže Žarko Vlainić.

Žarko je uprkos svemu zadovoljan priniosom 3,5 tona po hektaru. Cena po kojoj je prodao uljanu repucu niža je od prošlogodišnje, ali i sa tom cenom, kaže, ratari imaju svoju računicu.

„I ovih 36 dinara što se spominje sa PDV-om na ovom prinosu je zadovoljavajuće, pokriće troškove i ostaće neka zarada. Ja sam zasejao oko devet hektara ili 15 jutara. Inače ove godine će biti malo manje uljane repice, ne zato što sam se razočarao u proizvodnju, već mi predusev diktira setvu. Imam manje strnjike, pa će biti manje repice, ali ne odustajem od proizvodnje „, kaže Vlainić.

Ove godine je žetva uljane repice počela već početkom juna. Razlog su visoke temperature u aprilu koje su ubrzale cvetanje repice. Međutim već na samom početku žetvu je prekinula kiša, a sada je, kažu stručnjaci, važno da poljoprivrednici što pre uđu u njive i završe posao.

„Nakon početnog perioda žetve došle su padavine koje su svojim neravnomernim rasporedom i naglim i velikim količinama kiše koje padnu vrlo često uz duvanje vetra izazivale gubitak prinosa zbog poleganja uljane repice. I sam taj proces ovlaživanja ljuske pa sušenje na visokim temperaturama koje se ponavlja nekoliko puta može izazvati pojavu otvaranj ljuske „, kaže dr Ana Marjanović Jeromela, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Ove godine je u Srbiji posejano više od 50.000 hektara uljane repice. To je skoro duplo više nego prošle godine. Žetva je do sada završena na polovini posejanih njiva, a prosečan prinos j od tri do 4,5 tona po hektarau, sa visokim sadržajem ulja.

Izvor: RTV