Očekuje nas povećanje minimalne cene rada?

SHARE
Foto: Ministarstvo rada

Ministri se spremaju za pregovore koji se tiču poveććanja minimalne cene rada…

vojvodinainfo

Očekujem značajno povećanje minimalne cene rada, kaže ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i najavljuje da će u narednih deset dana održati sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata, kako bi čuo njihove stavove, posle čega će početi formalni pregovori o novoj minimalnoj ceni rada.

Đorđević je rekao da ga je ministar finansija Siniša Mali, na nedavnom sastanku uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada, upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji.

Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Minimalac, koji sada iznosi nešto više od 27. 000 dinara, trenutno prima 350. 000 radnika.

Kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao im je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada.

  • Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika. Očekujemo veću minimalnu cenu rada, veće penzije, plate. Stvorili smo uslove da ove godine idemo na povećanje, budući da beležimo suficit, istakao je Đorđević.

Ministar je istakao da je u poslednje dve godine statistika odlična, pa je minimalna cena rada kumulativno povećana 18,6 odsto

vojvodinainfo