Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske – laureat Lazar Čurčić

SHARE
matica srpska
Foto: ilovenovisad.com
vojvodinainfo

Biblioteka Matice srpske obeležila je svoj dan, pa i spomen na 1864. godinu kada je doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene biblioteke iz Pešte u Novi Sad.

Резултат слика за matica srpska pešta
Moj Novi Sad Matica srpska

Na Svečanoj akademiji ovogodišnjem laureatu Lazaru Čurčiću dodeljena je nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke“, koju čine povelja, plaketa i grafika Dragana Stojkova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da ulaganje u srpsku kulturu predstavlja „sipanje betona“ u temelje opstanka jednog naroda i jednog društva na istorijskoj sceni, navodi StudioB.

„Ovo je veliki dan za Biblioteku Matice srpske, ali i za srpsku kulturu uopšte – 193 godine dugog i važnog kontinuiteta pravi je praznik srpske kulture. Od 4.000 knjiga Save Tekelije, koje su u početku bile druga najveća donacija posle Platona Atanackovića, danas ova biblioteka ima oko četiri miliona naslova. Taj ogroman raspon predstavlja dokaz o razvoju srpske kulture, o njenoj razbokorenosti i o značaju ove ustanove“, rekao je Vukosavljević.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović kaže da se obično za biblioteke govori da su „ogledalo vaseljene“, te da se čini da su danas biblioteke pred velikim zadatkom kako da odgovore na izazov novih informacionih i komunikacionih tehnologija, a da ostanu ono što su oduvek bile – njihovo hranilište.

vojvodinainfo