Novo otkriće: Nađeni tragovi života na Veneri?

Naučnici tvrde da specifična vrsta gasa, fosfan, pronađena u atmosferi Venere, potiče od živih organizama.

Iako su se naučnici do sada fokusirali na planetu Mars u potrazi za tragovima života, sada su se okrenui „komšinici“ i došli do ovog otkrića.

Astronomi su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfan koji obično ispuštaju živi organizmi. Nisu uspeli da otkriju drugi proces kojim bi mogli da objasne ovu pojavu, osim kao produkt organizma.

Sada će mnogi da pokušaju da objasne otkud fosfan tamo gde nema živih bića, i ja te napore pozdravljam“, rekla je naučnica Klara Susa-Silva, dodavši da je ili u pitanju život ili neki fizički ili hemijski procesi koje ne očekujemo na stenovitim planetama.

Ova pojava takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na Veneri (s prosečnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijusevih) opstao neki oblik života koje ogromna toplota nije uništila.

Venera se smatra „bliznakinjom“ planete Zemlje, jer su obe planete slične veličine, mase i stenovite kompozicije. Ali tu njihove sličnosti prestaju, jer tamo gde je na Zemlji voda, na Veneri je vreo predeo.

Neverovatna je i pomisao da bi tu nešto moglo da živi okruženo sumpornom kiselinom. Svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli da proizvedu fosfane kakve smo videli“, smatra profesorka Džejn Grivz sa Univerziteta u Kardifu.

Izvor: b92.net