Novi zakon: Gradovi više neće imati nadležnost nad domovima zdravlja!

Foto: Ilustracija/Dom zdravlja Novi Sad/dzns.rs

U skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji će se naći pred poslanicima i poslanicama Skupštine Srbije naredne nedelje, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preuzeće nadležnost nad 44 doma zdravlja u Vojvodini, prenosi portal 021.

Razgovori sa lokalnim samoupravama već su u toku.

– U skladu sa očekivanim predstojećim odlukama, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo već uveliko obavlja koordinaciju sa svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine, kao i sa lokalnim samoupravama, u cilju adekvatne pripreme za novi plan mreže zdravstvenih ustanova u Vojvodini – reklu su za 021.rs u sekretarijatu.

Prenose se i osnivačka prava, te Pokrajina dobija nove nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče Doma zdravlja „Novi Sad“, na pitanje da li je Grad ušao u pregovore sa Pokrajinom o prenošenju prava i nadležnosti, u Gradskoj upravi za zdravstvo rekli su da će se ovim obavezama baviti po usvajanju zakona.

Grad Novi Sad postupiće u skladu sa zakonskim obavezama kada navedeni zakon bude donet i stupio na snagu. Budući da je prvobitni nacrt zakona pretrpeo značajne promene i da se predlog zakona nalazi u proceduri, sve zakonske obaveze Grad Novi Sad će preduzeti po njegovom donošenju i stupanju na snagu – izjavili su za portal 021.rs u gradskoj upravi.

Zakon predviđa mogućnost formiranja zdravstvenih centara spajanjem domova zdravlja i opštih bolnica u onim gradovima koji imaju opšte bolnice. Novi Sad ima najveći dom zdravlja, ali ne i opštu bolnicu, te će biti izuzet iz procesa formiranja zdravstvenih centara. Zdravstveni centri biće pod ingerencijom Pokrajine na teritoriji Vojvodine, a pod ingerencijom Republike van granica Vojvodine.

Prenošenje nadležnosti znači da će Pokrajina od sada davati poslednju reč o imenovanju rukovodstva i ovih ustanova koje prelaze pod njenu ingerenciju, a imaće svoje predstavnike i u upravni i nadzornim odborima.

Služba Hitne pomoći i apoteka i dalje ostaju pod gradskom ingerencijom.