Novi slučajevi zaraze u severnoj Bačkoj

Oglas

Tokom vikenda je u severnoj Bačkoj registrovano novih šest slučajeva zaraze korona virusom.

Od toga petoro je iz Subotice, dok je jedna osoba iz Malog Iđoša, izjavio je epidemiolog dr Nebojša Bohucki za Pannon TV. Od novoregistrovanih samo jedna osoba je na bolničkom lečenju, ostali su sa blažim simptomima u kućnom karantinu. Stručnjak je izjavio da su od 6. marta u Subotici registrovane ukupno 82 zaražene osobe, dok je u Severnobačkom okrugu registrovano ukupno 122 zaraženih.

Prvi zaraženi zabeležen je početkom marta. Muškarac iz Bačke Topole lečen je dva dana u Opštoj bolnici u Subotici. Od tada je u mestima severne Bačke registrovano  82 zaraženih. Epidemija korona virusom nije prošla – naglašavaju nadležni. Virus se širi i po Subotici, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog: „Epidemija još uvek traje, zbog toga je potpuno normalno da svakog dana bude sve više i više pozitivnih. Kada kažem pozitivnih, to ne znači da je osoba jedno vreme bolesna. Sada kada govorimo o novim slučajevima, ove osobe nisu ni imale simptome, ili su imale veoma blago oboljenje. Dakle, bolest kovid -19 može biti opasna, ali je najčešće srednje opasno ili blago oboljenje. Sadašnji epidemiološki podaci pokazuju da smo u Subotici do sada registrovali 82 osobe sa bolešću kovid – 19. U ovih nekoliko dana, ovih poslednjih dana u subotu i nedelju znamo za petoro novih obolelih.“

U Subotici se ne radi PCR test, koji pokazuje prisustvo virusa, dodaje epidemiolog. Prema njegovim rečima u Zavodu za javno zdravlje u Subotici serološki test na antitela mogu da urade samo oni koji se spremaju na operaciju, putovanje u inostranstvo, ili im je za zasnivanje zaposlenja potreban negativan test.

Ukoliko neko oseti simptome virusa treba bez odlaganja da se prijavi u za to određenu kovid ambulantu u Subotici. Slučajevi zaraze osim u ambulanti, mogu se kontrolisati i u Opštoj bolnici u Subotici.

„U respiratornoj ambulanti se svaki taj pacijent dodatno dijagonostički obrađuje, znači laboratorija, ponovo radimo brzi test, snimanje pluća. Ukoliko se ustanovi da pacijent ima upalu pluća, odnosno ozbiljniju formu bolesti, pacijent ostaje kod nas na bolničkom lečenju. Svima koji ostaju na bolničkom lečenju radi se i bris nazofarinksa, odnosno PCR metoda dokazivanja korona virusa. U suštini, ti pacijenti su kod nas dok ne dobijemo nalaze PCR testa, a ukoliko se dobije pozitivan nalaz PCR testa, pacijent se transportuje u Klinički centar Vojvodine, ukoliko, naravno i dalje zahteva bolničko lečenje“ rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog, Opšta bolnica Subotica.

Pacijente koji sumnjaju na zarazu korona virusom prima kovid ambulanta u Harambašićevoj ulici broj 2, koja se može kontaktirati i na telefonske brojeve: 024/546-104 ili 065/91-85-577.

Koronavirusom zaraženo 210 studenata

RTV Pannon

Previous articleStevanović: I mladi mogu imati tešku kliničku sliku
Next articleStrašna nesreća: Poginulo dvoje dece kada se TRAKTOR survao s mosta