NOVI SAD: Obnova Kameničkog parka se nastavlja

SHARE
Obnova Kameničkog parka
Ilustracija, fruskac.net
Ovih dana nastavljeni su radovi na rekonstrukciji Kameničkog parka, najvećeg i najstarijeg spomenika prirode u Novom Sadu.. U ovoj fazi je predviđeno  postavljanje trim staze kao i rasvete koja će pratiti ceo tok staze, teretane na otvorenom, a rekonstruisaće se i tri postojeća toaleta.
Trenutno je u pripremi za postavljanje podloge za trim stazu koja će biti od malča (isitnjena kora drveta). Prepreke duž staze biće takođe od prirodnog materijala. Pokrajina i Grad su i ovu fazu radova zajednički finansirali sa po 35 miliona dinara.

U prvoj fazi rekonstrukcije uređene su tri pešačke staze koje vode do jedinog preostalog jezera u parku, koje se nalazi nadomak Mosta slobode. Jezero je u potpunosti očišćeno, a urađeno je i hortikulturno uređenje prostora oko samog jezera. Postavljen je nov parkovski mobilijar (klupe, stolovi, korpe za smeće), a duž pešačkih staza sada postoji i rasveta na solarnu energiju. U centralnom delu parka sada se nalazi igralište za decu. Na nekoliko mesta postavljene su kućice za slepe miševe koji su proglašeni za zaštićenu životinjsku vrstu u ovom spomeniku prirode.

Želja Pokrajine i Grada kao inicijatora i finansijera rekonstrukcije i „Gradskog zelenila“, preduzeća koje se stara o Kameničkom parku, je da se građanima ponude novi sadržaji, uz obnovu postojećih, koji će privući posetioce tokom cele godine.