Novi Sad modernizuje sistem za javno uzbunjivanje

alarm
Image by Thomas Breher from Pixabay
Oglas

Gradska uprava za komunalne poslove Novog Sada raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Grada Novog Sada.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, Novi Sad je podložan mnogim opasnostima iz razloga što zbog svog geografskog položaja predstavlja veliki tranzitni centar, u putnom, železničkom i rečnom saobraćaju.

– Stanovništvo Grada Novog Sada zahteva od lokalne samouprave da mu se obezbedi da živi i radi u bezbednom okruženju, i da bude obavešteno o svim događajima i opasnostima – stoji u dokumentaciji.

Dodaje se je sistem za javno uzbunjivanje na teritoriji grada izgrađen početkom osamdesetih godina prošlog veka tehnološki prevaziđen.

Prema novom, unapređenom rešenju zasnovanom na Akustičkoj studiji za teritoriju Novog Sada koja je urađena prošle godine, predviđeno je ukupno 112 alarmnih stanica (sirena) u gradu, od kojih 43 biti instalirano na novoizgrađenim stubovima, uz 69 već postojećih koje će biti postavljenje pomoću fasadnih ili krovnih nosača. Zadržano je 48 postojećih mikrolokacija, a izabrane su nove mikrolokacije za alarmne stanice na zemljištu koje pripada državnim ustanovama, ili na javnim površinama.

Napomenuto je, između ostalog, da sirene moraju biti spremne za daljinsko aktiviranje iz operativnog centra, kao i da garancija na instalirane uređaje treba da bude takva da dozvoljeni broj „lažnih alarma“ bude jedan na 100 sirena u jednoj godini.

Sirene će se nalaziti u 15 novosadskih naselja.

(ekapija.com)

SPOMENIK PODIGNUT TOKOM VELIKE EPIDEMIJE KOLERE: Renoviran tokom pandemije COVID19

Previous articleKarim Benzema osuđen na godinu dana zbog ucenjivanja saigrača
Next articleČupate sedu dlaku iz kose čim je ugledate? Frizer otkriva da li to treba raditi