Novi Sad je dobio titulu nove Omladinske prestonice Evrope!

SHARE
Novi Sad
Omladinska prestonica Evrope Foto: oradio.rs

Novi Sad je nova prestonica mladih za 2019.godinu! Ovu titulu je dobio na svečanom zatvaranju ceremonije Omladinske prestonice Evrope Kaškaiš u Portugalu! Ceremoniji su prisustvovali mnogi zvaničnici EU, članovi Evropskog omladinskog foruma, kao i gosti iz cele Evrope.

Nakon finalne prezentacije projekta ,,Novi Sad-Otvara vrata“ koju je održala novosadska delegacija, žiri je odlučio da upravo Novi Sad dobije ovu titulu.

Kako prenose mediji, delegaciju Novog Sada predvodio je gradonačelnik Miloš Vučević, koji se tokom posete sastao i sa gradonačelnikom Kaškaiša Karlosom Kareirasom.

„Ovo je prava, pozitivna priča od velikog značaja za našu državu, kojom pokazujemo da smo itekako konkurentni u Evropi u oblasti omladinske politike. Naše devojke i momci su pokazali sposobnost da iznesu najzahtevnije programe, a danas Novi Sad preuzima mandat Omladinske prestonice za narednu godinu. Zvanično otvaranje nas čeka 26. januara 2019. kada ćemo prirediti ozbiljan spektakl kakav dugo nije viđen i verujem da će svi biti zadovoljni“, izjavio je Vučević.

Gradonačelnik Vučević
Foto: Rtv.rs

Novi Sad je jedini grad izvan EU koji je uspeo da osvoji titulu Omladinska prestonica Evrope. OPENS 2019 sarađuje sa 42 omladinske organizacije, a realizovano je 46 programa, sa preko 100 partnera iz regiona. Cilj je da u 2019. godini programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno 500 000 mladih iz Srbije i regiona.

Gradonačelnik je takođe izjavio da smatra da je omladinsko učešće u društvenim procesima u Novom Sadu na visokom nivou i da je kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade prepušteno omladinskim organizacijama, uz logističku i finansijsku podršku Grada.