Novi propisi za korišćenje godišnjih odmora tokom pandemije

Photo by Ashima Pargal on Unsplash
Oglas

Svi zaposleni koji zbog objektivnih problema izazvanih pandemijom koronavirusom, nisu mogli da iskoriste deo godišnjeg odmora iz 2020. godine u zakonskom roku, to će moći da urade najkasnije do 30. juna 2022. godine. Ipak, prvi deo u trajanju od dve nedelje, treba da realizuju zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Pored toga, oni zaposleni koji svoje pravo na odmor iz 2019. godine nisu mogli da ostvare jer su im poslovi vezani za pandemiju kovida 19 to onemogućili, biće im dozvoljeno da prvi deo u trajanju od dve nedelje, iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2021. godine dok će pravo na preostale dane moći da ostvare do 30.juna 2022. godine.

Ovo pravo im proističe iz zaključka Vlade, a praktično znači da se rok produžava za godinu dana i to za zaposlene koji zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije, zbog privremene sprečenosti za rad ili zbog određivanja izolacije, nisu iskoristili odmor za 2020. godinu.

To praktično znači da se ova preporuka ne odnosi samo na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti već i na ostale koji ispunjavaju navedene uslove. Tako bar stoji u zaključku Vlade, kojim je van snage stavljena Uredba iz decembra 2020. godine kojom je bilo predviđeno da se ova mogućnost daje samo zaposlenima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Razlog za izmenu usledio je nakon što su uočeni problemi u organizaciji posla zbog korone i u drugim oblastima rada, zbog čega je svim poslodavcima preporučeno da procene ko ima pravo na produženje roka za korišćenje godišnjeg odmora.

Tako su bar za Blic Biznis nedavno objasnili iz Ministarstva rada.

– Ovaj zaključak odnosi se na sve poslodavce na teritoriji Srbije jer je van snage stavljen zaključak Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja. Drugim rečima deo godišnjeg odmora za 2020. godinu treba da započnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaključno sa 30. junom 2022. godine – rekli su u Ministarstvu rada.

Vlada se na ovakav korak odlučila da ne bi veliki broj zaposlenih bio kažnjen što zbog objektivnih okolnosti izazvanih pandemijom nisu mogli da iskoriste svoje godišnje odmore. Procenjeno je da bi bez ove preporuke značajnom broju zaposlenih ovo pravo bilo uskraćeno.

 

 

(ekapija.com)

android aplikacija
Previous articleSremska Mitrovica: Za 24 časa još 51 osoba pozitivana na virus COVID19
Next articlePočeo 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu