NOVI PRAVILNIK: Od 1. januara jaja koja se pakuju moraju biti označena

Image by Couleur from Pixabay

Svako jaje koje se pakuje od 1. januara mora biti obeleženo na način koji je propisan Pravilnikom o kvalitetu jaja, čija je primena počela 1. januara ove godine, izjavila je danas direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Podsetila je da je Pravilnik donet u februaru prošle godine, a da je primena obeležavanja jaja, koja je prethodno bila najavljena od juna 2019, odložena za 1. januar ove godine, kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za nabavku mašina za obeležavanje jaja, preneo je RTV na svom portalu.

„Ono što se trenutno nalazi u prometu su i dalje jaja koja nisu obeležena, što znači da su ona pakovana i stavljena u promet u decembru i biće u prometu do isteka roka trajanja jaja, znači 28 dana. Svako jaje koje je pakovano od 1. januara mora biti obeleženo kako je propisao Pravilnik“, rekla je Milakara za Tanjug prenosi RTV.

Ističe da će inspekcija u toku planiranih kontrola sva jaja koja nisu u skladu sa Pravilnikom povući iz prometa.

Prema njenim rečima, svako ko se bavi proizvodnjom, prodajom ili prometom jaja mora da zna odredbe Pravilnika, ukazujući da se o tome mogu informisati i na sajtu Ministarstva poljoprivrede.