Novi domaći terenac za koga nema prepreka postaje osnovno vozilo Vojske Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

Terensko vozilo Zastava NTV tokom decembra 2019. godine uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. započeta je izrada nulte serije

Terensko vozilo Zastava Tervo 1,4t 4×4 je domaće vozilo savremenog koncepta sa pogonom na sva četiri točka, sa nezavisnim oslanjanjem i automatskim menjačem.

U kombinaciji sa razvodnikom pogona i modernim motorom ovaj terenac ima optimalne vučno-dinamičke karakteristike i dobro se ponaša u različitim uslovima terenske vožnje.

– Vozila su do sada prešla nekih 2.000 kilometara. Poligon na kome se testiraju ima potrebne uslove za odgovrajuća naprezanja vozila, da bi se konstruktori uverili u njihove karakteristike i predvideli njihove promene – ističe nosilac projekta doktor Nenad Miloradović.

Foto: Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

U vozila Zastava Tervo 1,4t 4×4 ugrađen je Cummins turbo-dizel motor, sa „komon rejl“ sistemom ubrizgavanja, zapremine 3.760 kubika i 170KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 600Nm, prenosi RTS.

Motor koristi evro-dizel gorivo, sa prosečnom potrošnjom od 15 do 22 litra na 100 kilometara, u zavisnosti od podloge i uslova opterećenja. Maksimalna brzina vozila je oko 100 kilometara na sat.

– Imamo nameru da njime zamenimo široku flotu starih vozila koje sada imamo, kao što su Puch, Pinzgauer i razna Tamova vozila, pošto je ta flota već zastarela i nisu joj karatkteristike na tom nivou, niti je rentabilno ulagti u njih – dodaje Miloradović.

Deklarisana nosivost vozila je 1.400 kilograma, ali maksimalne karakteristike nosivosti izabranih mostova i pneumatika omogućavaju određenu rezervu nosivosti.

Ona može biti iskorišćena za povećanje balističke zaštite vozila, ugradnjom dodatnog oklopa ili ugradnjom dodatnog naoružanja.