Nova studija pokazuje da kućni ljubimci mogu pomoći deci da bolje spavaju

Pixabay
Oglas

Alergije, narušen san i higijena samo su neki od razloga zbog kojih se ne preporučuje deljenje kreveta sa kućnim ljubimcem. Međutim, novo istraživanje projekta Healthy Heart pokazuje upravo suprotno – četveronožni ljubimci mogli bi biti ključni za bolji san dece.

Društvo kućnog ljubimca često se povezuje sa smanjenjem stresa i poboljšanim funkcionisanjem kardiovaskularnog sistema. Dokazano je i da spavanje sa kućnim ljubimcima smanjuje hronične bolove kod odraslih i pruža veći osećaj sigurnosti u domu.

Istraživači su dve nedelje pratili kvalitet sna 188 dece uzrasta od 11 do 17 godina. Trećina te dece spavala je sa kućnim ljubimcem. Oni nisu prijavili nikakvu razliku u vremenu buđenja. Stoga ova studija pobija teoriju da ljubimci remete san, štaviše – sugeriše da spavanje sa kućnim ljubimcem doprinosi boljem kvalitetu sna. Deca na pse gledaju kao na bliske prijatelje i u njima mogu pronaći utehu. Moguće je da deca i psi čak mogu upasti u cikluse slične REM-fazi sna, budući da sisari sanjaju kao i ljudi.

Sleep Foundation navodi da ova studija dokazuje da deca mogu imati dugoročne koristi od deljenja kreveta sa kućnim ljubimcima. Ove prednosti razlikuju se od deteta do deteta jer zavise od vrste kućnog ljubimca, kao i emotivne vezanosti između životinje i deteta. Većini adolescenata potrebno je deset sati sna tokom noći, a dobar odmor isto tako je važan i za zdravlje kućnog ljubimca.

Previous articlePreminuo Dušan Duda Ivković
Next articleSubotica Business Run 23. septembra na Paliću