Nova šansa za firme sa manje od 250 zaposlenih „Oporavak i razvoj“

fabrika
Foto: Unsplash
Oglas

Ministarstvo privrede predstavilo je kikindskim vlasnicima preduzeća investicioni program pod nazivom “Oporavak i razvoj“, koje sprovodi zajedno sa Fondom za razvoj. Radi se o programu podrške, za šta je, preko kreditne linije Evropske investicione banke, obezbeđeno 90 miliona evra. Pravo da konkurišu imaju vlasnici kompanija sa manje od 250 zaposlenih radnika.

Privrednici sa severa Banata, vlasnici kompanija sa manje od 250 zaposlenih radnika, imaju priliku da konkurišu kod Fonda za razvoj, koji je zajedno sa resornim ministarstvom, pripremio program podrške “Oporavak i razvoj“, za šta je preko kreditne linije Evropske investicione banke obezbeđeno ukupno 90 miliona evra. Najmanji traženi iznos je milion dok je najveći iznos 290 miliona dinara, sa mogućnošću otplate na šest i 12 godina, sa kamatnom stopom od 1,5, odnosno 0,9 odsto.

“Želeli smo da približimo privrednicima program za koji su oni mislili da možda neće ni konkurisati, ali sam siguran da će sigurno polovina od nas 30, koliko nas je bilo, dobiti sredstva na osnovu konkursa jer uslovi nisu komplikovani, samo je potrebno da uradimo ono što se od nas traži“, kaže Siniša Pašić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda.

Program je predviđen i za mala, mikro i srednja preduzeća. Resorno minsitarstvo opredelilo se na ovaj vid pomoći kako bi pružilo finansijsku podršku privrednicima, nakon veoma teškog kovid perioda. Interesantno je što su po prvi put sredstva namenjena i delatnostima koja nisu do sada bila predviđena u programu podrške.

“Pored proizvodnih delatnosti, sada mogu da konkurišu privrednici iz sektora usluge i trgovine, ali i za izgradnju objekata smeštajnih kapaciteta za turističke potrebe, tako da je dijapazon ponuda vrlo širok. Ovo je zaista dobra mogućnost privrednicima i preduzetnicima da konkurišu, ali treba znati da je rok za prijavu 30. jun“, dodaje Tibot Horvat, direktor Regionalne privredne komore Severnobanatskog okruga.

Pored pomenutog programa podrške, država je pripremila još nekoliko projekata kako bi pomogla privrednicima. Vlasnici preduzeća mogu da očekuju uskoro novi konkurs resornog ministarstva i Razvojne agencije koji će se realizovati preko poslovnih banaka za šta će biti izdvojeno više od tri milijarde dinara zajedničkih sredstva Vlade i Evropske unije.
android aplikacija
Previous articleNovac će se slivati kao lud: Uradite ovo sa novčanikom
Next articleMeteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja juna