Njegova sahrana je bio drugi najgledanji događaj

Oglas

Josip Broz Tito (1892 – 1980), doživotni predsednik SFR Jugoslavije preminuo je na današnji dan pre 39 godina.

Njegov grob u Kući cveća na Dedinju na godišnjicu smrti od ranih jutarnjih sati svake godine posećuju poštovaoci, među kojima je najveći broj ljudi iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Tito je preminuo u 15.05 časova u nedelju 4. maja u svojoj 88. godini, u bolnici u Ljubljani.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta, što je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebne istorijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao.

Резултат слика за tito
Marshal? Josip Broz Tito

Sahranjen je 8. maja 1980. godine u Beogradu, po sopstvenoj želji u zimskoj bašti svoje rezidencije na Dedinju, koja je nakon toga nazvana „Kuća cveća“. Pored velikog broja građana Jugoslavije, sahrani je prisustvovalo 209 delegacija iz 128 zemalja sveta, zbog čega je zvanično proglašena za najposećeniju sahranu nekog državnika u istoriji.

Sahrani je prethodio prenos njegovih posmrtnih ostataka Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba u Beograd, gde su tri naredna dana bili izloženi u centralnoj sali zgrade Skupštine SFRJ.

Ovde su mu građani, domaće i strane delegacije, u mimohodu odavale poslednju počast.

Titova sahrana je direktno prenošena preko televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta, a u nekoliko zemalja je naknadno emitovan ceo snimak ili važniji delovi sahrane, zbog čega je prema podacima Evrovizije proglašena za drugi najgledaniji događaj u 20. veku, odmah posle sletanja Misije „Apolo 11” na Mesec, jula 1969. godine.

Previous articlePrvi put dronom dostavljen organ za transplantaciju
Next articleNova poskupljenja goriva u Srbiji zbog dešavanja u Venecueli?

1 COMMENT

Comments are closed.