NIŽA TARIFA NE POČINJE SVIMA U ISTO VREME- Evo kako da smanjite potrošnju struje!

Pixabay

Autor: Mondo.rs

Noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje svuda u isto vreme.

Sa hladnim vremenom dolazi nam i sezona većih računa, kada se mnogi korisnici električne energije dogrevaju uz električne aparate ili njih generalno koriste u svrhu grejanje. Grejanje pomoću ektrične energije nije jeftino, pa u toku zimskih meseci mnoga domaćinstva obično po nižoj tarifi pale kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, ali i šporete.

Noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje svuda u isto vreme.

Doba primene niže tarife, kako nam je objašnjeno iz EPS-a, određeno je Metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje koju je usvojila Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

„Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja i opreme, doba primene „niže dnevne tarife“ u Srbiji počinje između 22.00 i 24.00 časa i traje neprekidno osam časova“, rekli su za Mondo.rs nadležni iz preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

Srbija podeljena u 3 zone

Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od 24.00 do 8.00 časova svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike. S obzirom da se signal za promenu tarife šalje automatski, ne postoji mogućnost da se u se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od 23.00 do 7.00 časova.

U Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena je u trajanju od 22.00 do 6 sati ujutru.

 

(Mondo)