„Ništa od EU“

Pixabay

Srbija je i dalje pod restrikcijama za putovanje u zemlje EU zbog koronavirusa, javila je agencija Tanjug.

Ministri zemalja članica EU odlučivali su danas da li će lista zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU biti proširena. Kao što je i bilo najavljeno, Srbija se nije našla na toj listi zbog striktnih pravila EU o broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ograničenja za putovanja u EU nastaviće tako da važe i do polovine oktobra.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku u Briselu nisu revidirali listu onih zemalja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemalja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

EU je nakon višemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije kovida 19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu „bolje ili slične“ epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važila preporuka za slobodno putovanje u EU. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

 

(Tanjug)