Nikad više umrlih u jednom danu – Više kritičnih gradova u Vojvodini

Pixabay

Mesta u bolnicama skoro da nema, na respiratorima nikad više obolelih, a u Areni čitave porodice sa obostranom upalom pluća.

To je realno stanje stvari kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Danas je zasedao i Krizni štab Beograda, a na teritoriji cele Srbije sutra na snagu stupaju nove mere.

***NOVE MERE***

Kritično u nekoliko gradova Vojvodine, Zrenjanin bez bolničkih kreveta

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na području pokrajini trenutno je registrovan 15.651 aktivni slučaj virusa korona, a na bolničkom lečenju u svim kovid kapacitetima nalazi se 1.335 obolelih.

Iz Instituta epidemiološku situaciju karakterišu kao izuzetno tešku sa tendencijom daljeg pogoršanja.

U tom smislu navode da se broj novozaraženih ne stabilizuje, niti opada, nego iz dana u dan raste stavljajući pred izuzetan napor i opterećenje sve zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna.

Dodatni problem je to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik tako da sve veći obim posla obavlja sve manji broj ljudi.

Kritična situacija je na teritoriji grada Zrenjanina, gde se zbog velikog broja obolelih dodatni kapaciteti obezbeđuju i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Melencima pošto su Specijalna bolnica za plućne bolesti i Opšta bolnica u Zrenjaninu praktično popunjene u celosti.

I na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga je kritična situacija i to zbog skoro popunjenih bolničkih kapaciteta opštih bolnica u Pančevu i Vršcu, kao i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi.

Sve veći broj obolelih i hospitalizovanih se beleži i u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Somboru.

U ovom trenutku najteža situacija je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom i brojem koji prevazilazi kapacitete koji su do sada korišćeni u borbi protiv pandemije.

Zbog toga je tokom vikenda deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid-centar i samo za dva dana popunjen sa dve trećine ukupnog kapaciteta pa su u toj ustanovi trenutno 74 pacijenta.

 

(b92.net)