Nikad bliži Suncu

SHARE
svemirska letelica
Foto: evolving-science.com
Nova svemirska letelica NASA, veličine automobila kreće na svoje putovanje u centar Sunčevog sistema. Letelica će prići Suncu bliže nego što je to uspela ijedna druga letelica.

Predviđeno je da ova letelica imena Parker Solar Probe stigne do 6,5 miliona kilometara udaljenosti od centralne zvezde našeg planetarnog sistema. Ukoliko ovaj poduhvat bude imao uspeha to će biti bliže nego što je bilo koja letelica stigla.

Sa tog stanovišta, letelica će doprineti da se reši misterija o Suncu i njegovoj atmosferi koja je više od pola veka predmet proučavanja.

NASA je dugo želela poslati vozilo u Sunčevu atmosferu, ali takva misija smatrala se nemogućom poslednjih nekoliko decenija.

Prostor kojim će se kretati Parker Solar Probe, poznat kao korona, ispunjen je sitnim energičnim česticama čija temperatura može dostići više od tri miliona stepeni Fahrenhajta.

Sunčeva korona je 300 puta toplija od površine Sunca. Svaki predmet koji se nađe u ovom području mora imati sofisticiranu zaštitu kako se ne bi istopio.

Zahvaljujući unapređenju proizvodnje ugljenika i drugih ključnih oblasti inženjeringa, NASA je uspela da kreira vozilo s najsavremenijim toplotnim štitom i drugim ključnim sistemima hlađenja.

Rezultat toga jeste da će svemirski brod Parker Solar Probe ostati na sobnoj temperaturi na jednom od najtoplijih mesta Sunčevog sistema.