Nije fer: Evo zbog čega žene brže stare!

Pixabay
Oglas

Mnoge majke kažu da su zbog roditeljskih briga ostarile. Nauka je dokazala da u tome zaista ima istine.

Istraživanje je otkrilo da žene stare brže – njihovo starenje je ubrzano za dve godine svaki put kada se porode. To znači da, što više dece imaju, njihov životni vek je, teorijski, kraći.

Studija u kojoj je učestvovalo više od 3.200 žena starosti od 20 do 22 godine, pokazalo je da porođaj ima loš efekat na ćelijskom nivou.

Kod majki koje imaju nekoliko dece, starost ćelija je veća za pola godine do dve godine svaki put kada se porode, otkrili su istraživači sa „Nortvestern“ univerziteta u Ilinoisu.

U ovom istraživanju oni su tražili dva markera ćelijskog starenja – dužinu telomera i epigenetsku starost – a oboje su „nezavisan indikator smrtnosti“.

Vodeći autor studije Kalen Rajan kaže da su „oba markera starija kod žena koje su prošle kroz više trudnoća“.

„Čak i kada smo u obzir uzeli druge faktore ćelijskog starenja, broj trudnoća je i dalje u vrhu“, dodaje on.

Tim istraživača saopštio je da ćelijske promene u trudnoći imaju veze sa promenama i prilagođavanju majčinog imunog sistema.

Sada sledi studija na ženama čija je ćelijska starost izmerena 2005. godine, kako bi se videlo da li ćelije ostaju stare i kasnije u životu.

Bez obzira na starenje ćelija ili ne, svaka majka će vam verovatno reći da je sve vredno toga prvi put kada ugledaju svoju bebu.

(mondo.rs)

Previous articleHOROR: Medicinski tehničar UBIJAO pacijente ubrizgavanjem vazduha
Next articleGRAĐANI DOBILI SIGURNIJI I PROHODNIJI PUT KA VIKEND NASELjU LIPOVAČA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here