Nije dobro da se kuvana jela čuvaju pod folijom?

Ilustracija, Foto izvor: Zdrava svest
Oglas

Prekrivanje hrane aluminijumskom folijom je štetno, jer pojedine bakterije ostaju na namirnicama i nakon kuvanja, a ostaje dovoljno vazduha bakterijama da se razmnožavaju.

Toplo vreme ubrzava proces kvarenja hrane, pa bi trebalo čim se prohladi nakon kuvanja da je stavimo u frižider.

Na taj način jelo može ostati sveže i do četiri dana, ali je važno da se pravilno čuva.

Većina preostalu hranu ubace u frižider sa posudom u kojoj je poslužena i prekriju je aluminijumskom folijom do sledećeg konzumiranja.

Istraživanja su pokazala da je ovakav način skladištenja jela štetan. Pojedine bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuvanja, a mrvice hrane na sobnoj temperaturi odlična su podloga za ove mikroorganizme, koji se brzo razmnožavaju, izveštava američki sekretarijat iz odseka za hranu koji je vršio istraživanja. 

Prekrivanje jela aluminijumskom folijom ostavlja dovoljno vazduha bakterijama da se razmnožavaju. Bolje rešenje je da hranu čuvamo u posudama u koje neće ulaziti vazduh, po mogućnosti sa vakuumskim poklopcem ili u staklenim posudama sa zatvaračem.

Previous articleU Srbiji skoro 8.000 novozaraženih koronom, preminule 32 osobe
Next articleČudotvorni napitak od 4 sastojka koji topi salo i reguliše probavu