NIJE BEZAZLENO: Nova igra na društvenim medijima među tinejdžerima, RODITELJI ZABRINUTI

‚Printscreen/Instagram
„Uočen si!“ Društvenim mrežama širi se novi trend među mladima koji je zabrinuo i roditelje i stručnjake, dok tinejdžeri oštro odgovaraju: „Dižete paniku bez potrebe“.

Na Instagramu su poslednjih nekoliko meseci osvanule brojne grupe zvane „Spotted“ (uočen si) u kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u prolazu, autobusu, na ulici, u parku, postavljaju u grupi „Spotted“ njihovog grada, a onda moderatori te Instagram grupe, koju prati više hiljada ljudi, fotografiju krišom slikane osobe objave javno i pitaju sve da li je neko prepoznaje i poznaje.

Nakon toga, korisnici koji znaju ko je na fotografiji u komentarima „taguju“ (označe) tu osobu kako bi je onaj ko ju je slikao i našao.

Roditelji su zabrinuti javnim objavljivanjem fotografija maloletnika koji i ne znaju da su uslikani dok, na primer, jedu užinu na velikom odmoru ili šetaju kroz park, dok tinejdžeri kažu da u ovome ne vide ništa loše i ovo smatraju „modernim načinom prilaženja osobi koja im se dopala“.

Kada se mladima na javnom mestu neka osoba učini zanimljivom i privlačnom, toliko da bi želeli da ostvare kontakt sa njom, umesto da toj osobi priđu na „staromodan“ način, tinejdžer je krišom fotografiše.

Zatim tu sliku šalje nekom od „spotted“ profila sa zahtevom da se fotografisana osoba pronađe, da se otkrije njeno ime ili da link do instagram profila. Neretko uz fotografiju ide i objašnjenje: „Primećen u Tašmajdanskom parku oko 19 sati sa tri druga. Imao je plavi ranac i bele patike. Da li ima devojku?“