Ni nakon 32 godine nema pravde za zločin nad 32 srpska civila u Čemernom

0
146

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da ni nakon 32 godine nema pravde za strašan zločin nad 32 srpska civila u selu Čemerno kod Ilijaša, koje je temeljno opljačkano a zatim zapaljeno.

Linta napominje da je među stradalima, koje su „ubili pripadnici tzv. Armije BiH, bilo najviše staraca, žena i dece, a najmlađa žrtva je imala 16, dok je najstarija imala 68 godina“, saopštila je informativna služba Saveza Srba iz regiona.

U saopštenju se podseća da su muslimanske jedinice iz okolnih sela i pripadnici tzv. Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Sud BiH je početkom 2018. godine potvrdio optužnicu protiv 10 pripadnika tzv. Armije BiH, a sudski postupak traje već šest godina ali i dalje nema presude za zločin nad Srbima u Čemernom.

„U pitanju je jedan od brojnih dokaza da je Sud BiH selektivan na štetu Srba, jer Pravosuđe BiH optužuje i osuđuje Srbe a nikako ne proceusira zločine počinjene nad njima, pa zbog toga nije realno očekivati da će pravda biti zadovoljena“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da na spomen-obeležju postavljenom na mestu masovne grobnice srpskih civila i vojnika i dalje stoji natpis da su to žrtve ratnog dešavanja.

„Kantonalne vlasti ne dozvoljavaju da se upiše da su to žrtve ratnog zločina, što su tražile porodice ubijenih Srba, a iste zabrane i prikrivanje istine prisutne su i na brojnim drugim srpskim stratištima u Federaciji BiH“, objavio je Savez Srba iz regiona.