,,Nema razloga da se pomera polazak u školu“

RTS printskrin YT
Oglas
Nema razloga da se pomera i odlaže početak drugog polugodišta, smatra epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

„Kad smo zatvorili škole želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimim. Sad izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo pomeranje. Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi on se izdvaja, ako se pojavi dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala“, rekao je Kon za RTS.

Prema njegovim rečima u septembru i oktobru se pokazalo da mere dobro funkcionišu i da se zaražavanje dešava izvan škole.

„Kada je virus u masovnoj cirkulaciji, onda se zaražavanje dešava i u školi. Zato smo prešli na onlajn nastavu. Nema razloga da se to sada nastavlja“, objasnio je Kon.

Kada je reč o srednjim školama, izmene se kreću u periodu od nedelju dana i one umnogome zavise od organizacije u školi i Ministarstva prosvete.

„Mi nemamo ništa protiv da se bilo šta prebaci na onlajn nastavu, ali ukupno gledano drušveno je to veća šteta nego korist“, zaključio je Kon.

Ove nedelje vidljivi efekti praznika

Epidemiološka situacija se poboljšava i nije više vanredna, ali jeste i dalje nestabilna i i nesigurna, ocenio je Kon. On je rekao da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine i da su postojeće mere produžene zato što daju rezultate.

Kon kaže da ćemo u toku ove nedelje videti stvarno stanje i efekte novogodišnjih i božićnih praznika.

„Epidemiološka situacija se poboljšava, nije više vandredna, ali je nesigurna, nestabilna i povremeno nepovoljna. Mnogo je ljudi na respiratorima i ne možemo reći da je dobro“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, mere koje ostaju na snazi daju rezultate i zato nije produženo radno vreme kafana, kafića i prodavnica koje nisu prehrambene.

„Nema razloga za promenu nečeg što je dalo rezultate. Nema organizovnog Srpske nove godine i važi potpuno isti režim za ovaj doček kao za onaj ranije. Sve praznike treba slaviti u užem krugu porodice i deluje mi da je to stanovništvo prihvatilo i to je ono što je dobro. Svakako nije vreme za opuštanje“, navodi sagovornik RTS-a.

Kon ponavlja da još dugo treba održavati distancu, nositi masku i voditi računa o higijeni ruku, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postgine kolektivni imunitet.

 

Autor: Tanjug, RTS

Previous articleKoliko puta OPSUJETE na poslu – Evo nekih istraživanja i rezultata
Next articleNele Karajlić se seli u Sremsku Mitrovicu – Da li je Beograd zamenio lepom Mitrovicom?!