Nekoliko namirnica koje stvaraju salo u telu

Photo by amit Majhi on Unsplash
Oglas

Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u telesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete učiti o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite da smršate i ne možete shvatiti zašto vam dijeta nije uspela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u telu.

Beli hleb

Što se tiče upravljanja telesnim mastima, pripazite na beli hleb.

– Kada pšenica prolazi kroz proces rafinacije kako bi se dobilo belo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks – kaže dr. Uma Naido.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na insulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju telesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana sa visokim glikemijskim indeksom posebno je štetna i povezana je sa prekomerenim unosom kalorija.

Čips

– Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa telesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima – kaže dr. Metju Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najverovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine – u poređenju sa krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

– Čips od krompira pun je masti, rafinisanih hidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju zavisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno – kazao je.

– Pored toga, rafinisani ugljeni hidrati u čipsu posebno su loši za struk, jer se često čuvaju kao masti. Kada jedete rafinisane hidrate bez vlakana za usporavanje probave, oni se vrlo brzo razgrađuju, a glukoza se odjednom uliva u vaš krvotok. To dovodi do brzog porasta nivoa glukoze u krvi i pokreće oslobađanje hormona insulina za skladištenje masti. Deo ove glukoze odmah se koristi za energiju. Ostatak se pretvara u mast za dugotrajno skladištenje. Dakle, ako jedete čips i druge rafinisane ugljene hidrate, većina kalorija sačuvaće se u obliku masti – dodaje.

Krofne

Malo koja hrana može se porediti s krofnom. Iako je jutarnji užitak izvrsnog okusa, previše krofni može dovesti do viška masnog tkiva.

– Krofne sa šećerom su rafinisani ugljeni hidrati koji izazivaju brz rast nivoa šećera u krvi i privremeno zadovoljavaju glad – kaže dr. Olesiak.

U međuvremenu, gušterača oslobađa veliku količinu insulina da bi brzo izbacila višak glukoze iz vašeg krvotoka i premestila ga u vaše ćelije.

Margarin

Ako ste mislili da biste mogli upotrebom margarina umesto maslaca sprečiti nakupljanje dodatnih masnoća, grešite.

– Posebno je problematičan margarin sa niskim udelom masti, a ljudi su tada skloni preteranom unosu, jer misle da jedu nešto zdravo – kaže dr. Džuli Miler Džons.

Alkohol

Ako ste primetili da se oko vašeg želuca stvara neka dodatna težina, možda biste za to trebali kriviti alkohol.

– Prekomerena upotreba alkohola je povezana sa povećanom masnoćom, zbog čega često čujemo izraz pivski trbuh – kaže Naido.

Pokazalo se da hronična konzumacija alkohola narušava mikrobiom creva i može dovesti do sindroma curenja creva, što dovodi do upale i može povećati telesnu masnoću. Slično tome, alkohol sadrži puno praznih kalorija, što znači da ne sadrži hranjive sastojke i može povećati gojaznost.

Previous articlePreminuo Miroslav Toholj
Next articleI lepota na usta ulazi: Ove namirnice sadrže najviše kolagena