Nedimović: Potrošnja goveđeg mesa pala 70% zbog korone

Unsplash

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je zbog pandemije korona virusa opala i potrošnja mesa u Srbiji, a goveđeg čak 70% zbog toga što restorani nisu redovno radili.

To je dovelo i do pada cena mesa, ali država je tri puta intervenisala na tržištu preko Robnih rezervi ili dodatnom finansijskom podrškom, kako bi se taj sektor stavio po kontrolu, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o situaciji na tržištu mesa.
Nedimović je istakao da je u budžetu za podsticaje čak 70% novca namenjeno za stočarstvo.
Kako je rekao, sada cena žive vage jagnjećeg mesa iznosi 260 dinara, a goveđeg od 2,05 do 2,10 evra po kilogramu, na šta ide subvencija države.
Ministar je istakao da je država otvorila i nova izvozna tržišta, kao i da otvara tržišta Golfskog zaliva, koja imaju veliki potencijal za izvoz srpskog mesa.
Nedimović je naglasio da subvencija po grlu ovce iznosi čak 7.000 dinara, a za jaganjce 2.000 dinara.
– To su subvencije koje su ubedljivo najveće u okruženju, a veće čak nego i u EU. To je način na koji država može da se bori – naveo je Nedimović.
Izrazio je očekivanje da će sa početkom rada resotrana i povećanjem izvoza biti stabilizovana situacija na trižištu mesa i da ove godine više nećemo imati problem niskih cena.