Nedimović: Kratkoročna nestašica mleka, možda ćemo imati najbolju proizvodnju suncokreta

Pixabay
Oglas

Činjenica je da se radi o kratkoročnoj nestašici mleka, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za TV Pink i ocenio da bi bilo idealno da tržište reguliše situaciju, što važi za „normalna“ vremena, ali da ovo „postokovid vreme“ to nije.

Ukazao je da su u regionu velike razlike u ceni mleka u maloprodaji u odnosu na Srbiju i da zato proizvođači i prerađivači automatski počinju da izvoze kada ta razlika dostigne 50 odsto u ceni.

„Onda upadamo u makaze, imamo problem da srpsko tržište traži tu robu, proizvođači traže cenu i tada dolazi do ovakvih kratkoročnih nestašica“, objasnioje Nedimović.

Objasnio je da je Vlada zato ograničila cenu UHT mleka na 128,99 dinara i maržu trgovcima na 5 odsto za sveže i UHT mleko i podsetio da je do kraja septembra zabranjen izvoz sirovog mleka i nekih mlečnih proizvoda.

„To su kratkoročne mere, a nova Vlada će strateški da se pozabavi pitanjima vezanim za stočarstvo i mlečnu industriju“, najavio je Nedimović.

Možda ćemo imati najbolju proizvodnju suncokreta

Žetva suncokreta se bliži kraju, prve preliminarne rezultate očekuju se sutra, a prema onome što se sada zna, možda ćemo imati istorijski maksimalnu proizvodnju suncokreta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je za TV Pink rekao da suša nije bila u celoj Srbiji i da je bilo delova zemlje u kojima je palo dosta padavina.

“ Suša je bila u Severnom Banatu ponegde u Srednjem i Južnom Banatu i nekim opstinama Severne Bačke ali južno od Save i Dunava padavina je bilo dosta a u tom delu je bilo 40 odsto posejanog suncokreta“, rekao je Nedimović.

 

(FoNet, Tanjug)android aplikacija
Previous articleKako je šećerna repa podnela sušu u Banatu
Next articlePrednosti i mane života u gradu