„Ne treba mi stipendija od vlasti koja zatire srpski narod i pravoslavlje“

Maja Čabarkapa

„Kao Srpkinji, vjernici SPC ali i Crnogorki i kosmopoliti meni moja duhovnost, čast, ljudsko dostojanstvo, razum i patriotizam ne dozvoljavaju da imam bilo kakve veze sa svim tim, niti da prećutno gledam i samim tim sudjelujem u pokušajima zatiranja mog Srpskog naroda i mog pravoslavlja u ovoj državi.“

Mnogo puta do sada Pljevljaci su pokazali istinsku odanost Majki Crkvi i očuvanju najsvjetlijih tradicija Crne Gore.

Maja Čabarkapa, doktorand mikrobiologije na PMF-UCG, ispisala je novu stranicu odbrane svetinja i učinila ponosnim sve Pljevljake i slobodne građane Crne Gore.

Naime, ova mlada naučnica raskinula je Ugovor o dodjeli stipendije za doktorska istraživanja vrijedan preko 50 hiljada evra, istakavši da ne želi na bilo koji način da ima vezu sa vlašću koja zatire srpski narod i pravoslavlje.

O ovoj odluci obavijestila je i ministarku nauke, Sanju Damjanović. Poruku Maje Čabarkape prenosimo integralno.

„Poštovana gospođo Damjanović,

Silom prilika bila sam prinuđena da propratim društveno-političke prilike u Crnoj Gori. Tako, već jedno mjesec i po-dva aktivno pratim aktuelna dešavanja, a onda sam samoinicijativno proučila i sastav trenutne Vlade i višedecenijski način odlučivanja/djelovanja, te rad parlamenta od 7. novembra 2016. na ovamo.

Nažalost, ustanovila sam diskriminaciju, narušavanje osnovnih ljudskih prava i nedemokratičnost/apsolutizam. Sve bi ovo možda nekako bilo i „podnošljivo i „fair game“ da nisam primijetila i opasne, agresivne, javne i krajnje bezobrazne satanističke tendencije i rituale orkestrirane od strane vladajuće garniture.

Sporni „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“ je samo vrh ledenog brijega. Meni je zaista žao da primjetim da ste i Vi dio svega toga – pobornik ili neko ko sve to prećutno podržava, jeg Vas prevashodno cijenim kao stručnjaka ali i Vaš rad u okviru Ministarstva.

Kao Srpkinji, vjernici SPC ali i Crnogorki i kosmopoliti meni moja duhovnost, čast, ljudsko dostojanstvo, razum i patriotizam ne dozvoljavaju da imam bilo kakve veze sa svim tim, niti da prećutno gledam i samim tim sudjelujem u pokušajima zatiranja mog srpskog naroda i mog pravoslavlja u ovoj državi.

 

Dakle, ograđujem se od djelovanja trenutne vlasti u Crnoj Gori, i obavještavam Vas da raskidam Ugovor (effective immediately) o dodjeli stipendije za doktorska istraživanja u Crnoj Gori potpisan 2.12.2019. godine između Ministarstva nauke Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mene, a čiji je ukupni bruto iznos 52 560 evra.

Doktorske studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore neću prekidati, jeg smatram da za tim nema potrebe.

Želim Vam svako dobro u daljem životu i radu.“, zaključila je Čabarkapa.

 

Izvor i autor: IN4S.net