Ne možete da se setite sinoćnjeg sna? Naučnici su pronašli rešenje!

Image by Free-Photos from Pixabay
Oglas

Ne možete da se setite detalja sna od prethodne noći? Rezultati novog istraživanja pokazuju da vam u tome može pomoći vitamin B6. Istraživači su istakli da su odrasli, koji su svako veče pre spavanja uzimali vitamin B6, uspevali da se sete svojih snova bolje nego odrasli kojima je davan placebo. 

Poznato je da tokom jedne noći sanjamo četiri do šest puta, ali se snova, vrlo često, već sutradan ne sećamo. 

Doktor Aspaj i njegove kolege ističu da se pretpostavljalo da vitamin B6 pobošljava našu sposobnost da zapamtimo snove, ali da je bilo jako malo naučnih dokaza za to. 

Zato su rešili da istraže kakav uticaj ovog vitamina imaju na ovakav vid sećanja. U istraživanju je učestovalo 100 odraslih osoba čiji je prosek godina bio 27,5. 

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe – jedna grupa je svako veče pre spavanja uzimala suplemente koji sadrže 240 miligrama ovog vitamina, druga je dobijala suplemente kompleksa vitamina B, a treća placebo. 

Učesnici su dobili zadatak da pet dana beleže svoje snove, koliko ih je bilo i čega se tačno sećaju. Osobe koje su pripadale grupi koja je dobijala vitamin B6 uspevale su da se prisete sadržaja svojih snova bolje nego ostali ispitanici. 

„Kako je vreme prolazilo, sve sam jasnije i lakše pamtio svoje snove“, naveo je jedan od ispitanika. 

„Takođe, nisam zaboravljao detalje kako je dan odmicao“, dodao je. 

Doktori su primetili da vitamin B6 nije uticao na kvalitet njihovog spavanja kao ni na sam sadržaj sna. 

Vitamin B6 veoma je važan za metabolizam, a takođe je bitan za razvoj mozga i imuniteta. Najviše ga ima u ribi, organskom mesu, krompiru, voću i povrću. Takođe je dostupan i u obliku dijetetskog suplementa. 

Ovo otkriće, kako doktori navode, može pomoći u lečenju fobija, prevazilaženju noćnih mora, poboljšanju motoričkih sposobnosti, ali i pri rehabilitaciji psihičkih trauma.

(B92)

android aplikacija
Previous articleKoji je najveći greh vašeg horoskopskog znaka
Next articleSombor raspisao konkurse za programe iz kulture, zdravstva, socijalne zaštite

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here