NE MOŽE DA GOVORI, ALI OSVAJA SVET: Dečak iz Novog Sada oduševio Ameriku

Vichys_art/Instagram
Viktoru Bevandi, dečaku iz Novog Sada koji sada živi na Floridi, potvrđen je teži oblik autizma, ali to nije jedino što ga izdvaja od vršnjaka, već poseban talenat za slikanje kojim osvaja Ameriku, a zahvaljujući kojem može i da pomaže drugima.

Viktor (12) zapravo nikada nije progovorio, ne zna da se stara sam o sebi, neko stalno treba da ga upućuje na to šta mora da radi, ali sve to ga ne sprečava da crta i da na taj način „govori“ tako upečatljivo, da su njegove slike „zaludele“ Ameriku – na drustvenim mrežama za sada ima više od tri miliona lajkova.

Vichys_art/Instagram

Viktorova majka Andrea kaže za Tanjug da su njegove slike ekspresionističke, odišu živim i jakim bojama.

Viktorove radove čak upoređuju sa najvećim slikarima – Van Gogom, Matisom, majstorima fovizma, navela je Andrea i dodala da je Viktor sa dve-tri godine crtao dok su njegovi vršnjaci tek žvrljali.

Kaže da je sa pet nacrtao sve planete sunčevog sistema, kasnije i Abrahama Linkolna i da je po ceo dan znao da crta, boji i da makazama seče nacrtane oblike.

Navela je da su neke od slika koje je Viktor nacrtao donirali u akciji Budi human i opet će, ako na leto budu išli u Srbiju.

Andrea naglašava i da roditeljima dece sa autizmom suočavanje sa dijagnozom nikad nije jednostavno i da bi zbog toga svaki dan mogla da plače.

„Ipak koliko god da je teško, ponekad je važno promeniti ugao gledanja i razmisliti – zasto je za njega i nas dobro što je on baš takav kakav jeste – poseban, talentovan i jedinstven”, navela je ona.

Pre dve godine su, dodaje, došli na Floridu, a odluku da se presele na drugi kontinent doneli su zbog Viktora u želji da mu omoguće bolju podršku.

(Tanjug)